Teenager på vej

I de sidste 16 år har du virkeligt været en løvemor. Du har sørget for, at din datter har fået tøj på kroppen og mad i maven. Du har givet hende lommepenge, så hun har kunnet deltage i det sociale liv og gå på burgerbar med veninderne eller købe makeup. Du har sørget for, at der altid var rent tøj. Du har sørget for at være forstående, når hun blev såret eller ked af det. Du har været her for hende hele vejen igennem. Du har kun haft en eneste forventning til hende: Hun skal klare sig godt i skolen. Hun skal blive til mere, end du er.

På efterskole

Og nu kommer din datter så og fortæller dig, at hun vil bruge 9. klasse på en efterskole med drama og teater som linjefag. Hun siger, at hun ikke gider skolen længere. Den er kedelig og dum. Klassekammeraterne er barnlige.

Du bliver rasende. Du bliver fortvivlet. Alt, hvad du har kæmpet for bryder sammen, tænker du. Du spørger dig selv om, hvor du har fejlet. Hvorfor fortsætter hun ikke, sådan som du havde planlagt det? Du begår en stor fejl.

Hun har tænkt sig om

Det er bestemt ikke en fejl, når dit barn kommer og fortæller dig, at det vil noget helt bestemt. Det er faktisk et tegn på, at du har gjort noget, som mange forældre ikke kan: Du har lært dit barn at tænke selv. Det er noget meget få mennesker, faktisk gør. Så derfor skal du ikke tage det, som en næsten-aflivning, hvis dit barn fortæller dig, at det vil på en teater efterskole eller en hvilken som helst anden efterskole. Det er nemlig et tegn på, at dit barn har tænkt over nogle ting, som mange af hendes jævnaldrende ikke tænker over: Hun har tænkt over, hvad der er bedst for hende. Her og nu. Hun har tænkt over, hvad hun kan gøre for at forbedre sine muligheder og vilkår. Og er det drømmen om at blive skuespiller, der driver værket, så er det ok.

Godt at have planer og ønsker

Pointen er, at der er tanker bagved. Og det er der som regel, når et ungt menneske kommer og fortæller dig, at der skal findes en løsning på et problem, som du slet ikke har registreret, er et problem. Det kan fx være, at hun er træt af bøgerne.

Det kan være noget med selvtilliden. Det kan være noget med, at der er ønske om at få lov til at stå på egne ben.

De fleste unge mennesker, der vil på teater efterskole, har en drøm om at blive skuespillere. Det lykkes ikke altid for dem. Men giv dem chancen. Og på en efterskole, så bliver eleverne altså også undervist i fagene, der tæller til folkeskolens afgangsprøver. Eleverne på en teater efterskole får muligheden for at lære alt om skuespil og teater. Teater er nemlig ikke kun skuespil. Det handler også om kostumer, scenografi, lyd og lys og teamwork. Samarbejde bliver ofte vægtet meget højt på efterskoler. De har nemlig forstået, at vores samfund er, afhængigt af at vi samarbejder med hinanden. Det er muligvis den største kvalifikation, som folkeskolen forsøger at blive bedre til at lære de unge.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/6 (0 votes cast)
Disclaimer

0 Replies to “Teenager på vej”